Monday, March 26, 2007

Lapsed ja nende ütlemised

Mõtlesin kirja panna mõtteterad, mis lapse suust tulevad (nii enda lapse omad, kui ka teiste).

Märts 08
Sass rääkis meile trikimehest Jürgen Pedest. Algul arvasin, et kuulsin valesti. Laps tõsimeeli arvas, et nimi ongi selline. Püüdsin siis seletada, et tegelikult on ikka Jürgen Veber. Ilgelt naljakas oli. Samas pidin tegema ka harimistööd ja seletama, miks "pede" pole ilus öelda. Lõpuks jõudis laps siis arusaamisele, et peded on need mehed, kes ei võta endale mitte naist naiseks vaid mehe naiseks. See seletus tundus parem, kui hakata rääkima, et tegelikult on peded need, kes kasutavad hoopis lapsi ära.

Jaanuar 08
Olen viimased paar kuud olnud agar Pere ja Kodu lugeja (arusaadavatel põhjustel :)), sealt ka minu järgmine pärl. Poeg (2a.) küsis emalt: Emme, kas sul on ka pepu ja noku? Ema mõtles natuke ja vastas: Pepu on, nokut ei ole. Poeg peale väikest pausi: Miks? Kas sul lõigati ära?

Detsember 07
Väikesel lapsel on ikka suured mured ja suured mõtted. Sõime ükspäev õhtust kolmekesi ja Sass küsis: Emme, millal mina valgeks saan? Huvitav lähenemine, aga näed millest kõigest nii väikene mõtleb. Esialgu purskasime naerma, aga eks siis seletasime ilusti talle asja lahti. Vot selline armas tegelane mul.

November 07
Kõndisime Sassiga lasteaiast koju ja tee peal rääkisime, mis hääli erinevad loomad teevad. Lehmad teevad muu, lambad mää, koerad auhh ja siilid... Mis häält siilid teevad? Sass arvas, et siilid teevad sii, sii.

24.03.07.
Õhtupoolikul käisime Kadrioru pargis jalutamas. Mina ja Sass olime seal esimest korda elus. Seletasime ja targutasime Tõnisega- nagu ikka vanematele inimestele kombeks. Rääkisime presidendist ja lossist. Üks hetk laps küsis: Aga kus siis Kadri on?

24.03.07.
Pidasime lapsega tõsise vestluse teemal, mida teha, kui teised lapsed kutsuvad teda "neegriks". Kuna lasteaias oli talle sama päev seda öeldud, siis küsisin, et mida ta vastas?
Mina olin eelnevalt kodutööd teinud ja õpetanud, et ta võiks rõhuda hoopis oma india päritolule ja las siis lähevad koju oma vanemate käest ise küsima, mida see täpsemalt tähendab.
No, küsin siis mina, et mida sa vastasid? Sass vastu: " Ma ütlesin talle, et sa ise oled neeger!"
Kah lahendus:D. Kes ikka valgetest lastest tahaks, et neid neegriks kutsutaks. Proovida võib, ehk mõjub.

23.03.07.
Tillu tahab ilusaid tüdrukuid! Vot sellist lauset kuulis lasteaias vanematelt(6-7 a.) poistelt. Eks seleta lapsele!

Friday, March 23, 2007

Iga inimene võib edu saavutada peaaegu kõiges, mille jaoks tal jätkub piiramatul hulgal entusiasmi

Miks ma läksin kaasa massidega ja tegin endale blogi? Ma arvan, et selles võib suuremalt jaolt süüdistada Markot. Selge on ju see, et keegi peab süüdi olema. Idee tuli siis tagant järele kirjutada 2006. aasta juuli Norra reisi muljetest ja siis ka mõned pildid lisada (kui selle "ümbrusega" siin ära harjun).

Hetkel, aga lisan lingi, mille täna avastasin luurates oma kolleegi järel: Tilliga ja tillita- retsepte Eesti feministidelt.
Paar muigama ajavat rida, mis leidsin :

(Perekonna)seis –
Seisuks ei ole veel läinud.
Mõõdud nr 1, nr 2, nr 3 – 1. Rinnanibu kõrgus merepinnast: siiani registreeritud vahemikus –5,5m kuni 5641,3m,
2. Kaal: sündides 4,9 kg, progresseeruv,
3. Mõõdutunne: puudub